Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Szerepjátékok

Szerepjáték…de hogyan? Nyírd le a füvet a játék fűnyíróval, főzz valami finomat a szüleidnek a játékkonyhában, majd mosogass el, és szárítsd meg az edényeket a műanyag szárítón, a kisbabádat ültesd a babakocsiba és menjetek sétálni, és ha mindenből eleged van, egyszerűen kapd magadra Harry Potter láthatatlanná tévő köpenyét, és tűnj el az emberek szeme elől. Megannyi lehetőség, hogy kilépj egy kicsit a valóságból. Te melyik szerepet választod?

A szerepjátékok nagyszerű kikapcsolódást nyújtanak a gyerekek számára, de emellett fejlesztik képzelőerejüket, fantáziájukat, kreativitásukat és felkészítik őket a mindennapi helyzetekre is, így lemodellezhetik szüleik világát.

Szerepjátékok gyermekeknek: felkészítő az életre

A gyermekek nagyjából három éves koruktól fogékonyak lesznek arra, hogy beleképzeljék magukat más helyzetekbe. Már teljesen értik és felfogják az egyéni határaikat, azt, hogy ők egyedülálló személyek, és, ha akarnak, akkor tudnak utánozni más személyeket, karaktereket.

A szerepek eljátszásával a kisebbek és nagyobbak újra tudják élni a mesékben vagy filmekben látott élményeiket, de a szüleik életét is kipróbálhatják általuk. Felnőtteset játszhatnak, ezáltal a saját szintjükön, de azonosulni tudnak a társadalmi helyzetekkel, feladatokkal, élményekkel vagy épp problémákkal.

Az óvodás korosztály még nagyszerűen érzi magát, ha bábokkal keltik életre a szereplőket, kézbábok és ujjbábok formájában, így inkább csak a hangjukat kölcsönzik a szereplőknek.
A nagyobbak már játék tárgyakkal, mini barkácskészlettel, kis konyhával, háztartási eszközökkel, vagy épp műanyag kerti gépekkel imitálhatják, hogy mit csinál anya és apa. Ez bátorsággal, vidámsággal és büszkeséggel tölti fel őket, miközben számos készségük fejlődik.

A szerepjátékok speciális változata, amikor tudatosan vesznek fel a gyerekek más karaktert, jelmezek, palástok, kiegészítők, kalapok által, így válnak mesehőssé, popsztárrá, varázslóvá, vagy akár tűzoltóvá. Ezek a variációk nagyban növelik fantáziájuk határait, fejlesztik képzelőerejüket és kreativitásukat, ráadásul önbizalmuk is fejlődhet a játék által.
Az sem baj, ha a gyermek egy-egy negatív szereplő bőrébe szeretne bújni, hiszen ez nem azt jelenti, hogy ő rossz vagy gonosz. Csupán nekik is meg kell élniük mindkét oldalt, és ez fejlesztheti empátiájukat is. A játékok végén érdemes beszélgetni velük, megkérdezni, mit éltek át, hogy érezték magukat, és levonni az életigazságokat belőle, megerősíteni értékrendjüket.

Online kínálatunkban nagyszerű szerepjáték ajándékokat találsz, kicsiknek és nagyobbaknak, fiúknak és lányoknak egyaránt!