Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü
Itt jársz: > Kezdőlap >

5 ok, amiért Peppa malac hasznos a gyerekeknek

5 ok, amiért Peppa malac hasznos a gyerekeknek

Peppa malac kalandjait hazánkban is minden ovis korú ismeri, és kis kivétellel rajonganak is érte. A pár perces epizódok sok tanulsággal, vidámsággal szolgálnak a gyermekek számára. Néhány országban azonban nem nézik jó szemmel a rózsaszín állatka ténykedéseit. Most leleplezzük, vajon Peppa milyen hatással van a gyerkőcökre, és azt is eláruljuk, hogyan tört világuralomra. 

A Peppa malac mesék szereplői

A Peppa malacot 2004-től ismerhették meg a kicsik és nagyok, mint angol televíziós animációs sorozatot, melyet Neville Astley és Mark Baker alkottak meg, és hazánkban a Minimax, az M2, a Nickelodeon és a Nick Jr. csatornák műsorán látható. A több száz epizódból álló széria egy malaccsalád életébe nyújt betekintést. Minden rész a gyerekek napi rutinjához kapcsolódik: fürdés, eső, hó, születésnap, öltözködés, játékok, otthoni kalandok és segítségnyújtás.
A Peppa sorozatok mellé több film, és karácsonyi különkiadás is született, és természetesen megjelentek a Peppás merchandise termékek (játékok, ruhák, íróeszközök, könyvek, plüssök, matricák, kifestők stb.).

Peppa kalandjai egyszerűek és mindennaposak, olyanok, amit bármelyik óvodás értelmezni tud és át tud érezni. Egy átlagos óvodás örömeit, bánatát, élményeit fedik le a pár perces epizódok, így a kicsik könnyen tudnak azonosulni az állati karakterekkel.

A főszereplők a Peppa család, azaz maga Peppa, a kicsit pimasz, néha parancsolgató malaclány, akinek kedvenc plüsse Teddy. Az ő öccse a kis Zsozsetta, aki még csak szavakat tud mondani, leginkább röfögéssel vagy sírással fejezi ki érzéseit. Szüleik Mama malac és Papa malac, kedvesek, gondoskodóak, és malacok révén imádnak enni. 
De vannak ám nagyszülők is, sőt nagynéni és nagybácsi, akik a Nagypapi, Nagymami, Malac bácsi és Malac néni nevekre hallgatnak. Egyszerűbb nem is lehetne a sztori. A családhoz hozzátartoznak még az unokatesók, a Peppánál valamivel idősebb Chloé, és kisöccse, Alexander.
A kedves kis történeteket mellékszereplők hada teszi még életszerűbbé: Elefánt úr, a fogorvos Nyúl asszony, Nyúl kisasszony, Gazella néni, az óvodavezető Mackó doktor bácsi, Eb nagyapó, Hörcsög doktor, az állatorvos Róka úr, a mindenes-boltos Zebra úr, Póni úr, az optikus, Rebeka Nyuszi, Pedro Póni, Dani Kutyus, Suzy Bari, Candy Cica, Zoé Zebra, Emily Elefánt, Richard Nyuszi, Robi Nyuszi és Rozi Nyuszi, Gerald Zsiráf, a Csacsi család és a farkasok. 

Peppa világuralomra tör 

Noha a Disney és a Pixar hihetetlen képi világot teremt, és csodásabbnál csodásabb meséket kreál, a kétdimenziós malaclány, az ötperces kis epizódokkal a világ minden táján (180 ország) meghódította a gyerekeket. Ennek oka természetesen az azonosulás, és a tanító jellegű, kedves történetek. 
Azért vannak különleges ellenpéldák is. Az egyik Ausztrália, ami híres a hatalmas rovarjairól és veszélyes élőlényeiről. Itt volt olyan kritikus, aki belekötött a mesébe, mivel Peppa előszeretettel barátkozik mindennel, így a pókokkal is. A publicista szerint veszélyes ez a példa az ausztrál gyerekeknek, és egy epizódot emiatt le is vettek a képernyőről.
Az amerikaiak szülők sem mindig felhőtlenül boldogak Peppától, ugyanis állítólag számos gyerek brit akcentussal kezdett beszélni. Ez azért sem meglepő, mivel az óvodás korúak egy része még csak elkezdte a beszédtanulást, ráadásul a 2-5 évesek szivacsként szívják magukba a nyelveket. 
Egy harmadik, talán még komolyabb ellenállás Kínában van jelen, ahol Peppa a lázadó fiatalok szimbóluma lett, olyannyira, hogy a kormány ellen fellépő ifjak akár magukra is tetováltatják a rajzfilmfigurát.

Peppa malac akkora karriert futott be, hogy még egy vidámpark is épült, a Disney World mintájára, amiben minden “Peppás”, embernagyságú malacfigurák sétálnak, és akár egy teljes napot is eltölthet a család a legkülönfélébb játékok között.

2019-ben a Hasbro -híres játék mogul- 4 milliárd dollárért vásárolta meg a Peppa jogait is birtokló Entertainment One céget, így a kismalac olyan “családba” került, ahol az Én kicsi Pónim és a Transformers is helyet kap.

5 ok, amiért szülőként érdemes Peppa malacot beengedni az otthonunkba 

És akkor lássuk az okokat, amiért Peppa mesét nézni hasznos és jó dolog!

  • Már említettük a nyelvtanulást, és ezt angoltanárok is alátámasztják. A Peppa mesék kiválóak arra, hogy a fogékony gyerekek megtanulják a nyelvet. Sőt, fokozzuk! A szakemberek szerint a kezdő szinten lévő felnőttek is rengeteget elsajátíthatnak a nyelvből, kiegészíthetik vele alaptudásukat. Peppa édes brit akcentussal és egyszerű szókinccsel beszél a történetekben, kezdő nyelvtanulóként is bárki megérti, mi történik az adott epizódban. A hallás utáni szövegértés remekül fejleszthető általa.
  • Peppa elfogadó és nyitott. A mesékben számtalan személyiségjegy fellelhető, a szereplők nem tökéletesek, hibáznak, megbánnak dolgokat. De nemcsak a jellemekben nagy a diverzitás, a sok-sok fajta állat mind azt képezi le, hogy a társadalmunk is sokszínű, és ahány ember, annyi féle. Nyitottsággal pedig több barátunk lesz, és kellemesebben fogjuk magunkat érezni a világban.
  • A malackák igazán családbarátok. A részletes családfa, és rokoni szálak megértetik a kicsikkel, milyen fontos szerepe van a családi tényezőknek, a szeretetnek, vagy épp a hierarchiának. Megtanít az idősebbek tiszteletére, és a kisebbek védelmezésére.
  • A Peppa által bejárt kis világban minden jelen van, amivel egy gyermek találkozhat. Van postás, orvos, kereskedő, tanár, a helyzetek pedig életszerűek. A kicsik így rálátnak arra, hogyan is kell viselkedni bizonyos helyeken vagy helyzetekben, illetve megtanulják, hogy egyik-másik foglalkozás mit képvisel.
  • Manapság sok kritika éri a szülőket, és lássuk be, igazán nehéz egyensúlyozni a technológia és virtualitás, illetve a kétkezi kreativitás és hasznos unatkozás között. A gyerekek a túl sok virtuális ingertől felpörögnek, frusztrálttá válhatnak és akár függőség is kialakulhat. Viszont az is tény, hogy lépést kell tartani a digitális dolgokkal, és lehetetlen a gyerekeket távol tartani ezektől. A Peppa egy jó arany középút, hiszen megadja a kicsik számára a digitális szórakozást, ugyanakkor teljesen az ő szintjüknek megfelelően épül fel, nem pörget túl, nevelő hatása van, és hála a rövid epizódoknak, bármikor elrendelhető a “kütyü szünet”.

​Szeretünk Peppával játszani 

Nem csoda, hogy Peppa karakterével imádnak játszani a gyerekek, legyen szó plüssfiguráról, kulcstartóról, műanyag készletről, színezőről vagy kifestőről. A Peppa pig játékok segítségével a gyerekek újra alkothatják a látott történeteket, újakat találhatnak ki, saját problémáikat, szorongásaikat is kifejezhetik és feldolgozhatják a játékok által. Közben fejlődik képzelőerejük és fantáziájuk, futhatnak, mászhatnak, szaladhatnak kedvükre, kezükben Peppával.
A kifestők és színezők pedig remek készségfejlesztő lehetőségek, hiszen fejlődik általuk a gyerekek kézügyessége, finommotorikja és rajztechnikája.

Nézz körül folyamatosan bővülő Peppa kínálatunkban! A Játék Hotelben megtalálsz minden izgalmas Peppa figurát és kiegészítőt: plüss, színező, figurák.