Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Kreatív játékok

A játék önmagában rengeteg területet fejleszt egy kisgyermeknél. A játékokkal való időtöltés nekik leginkább szórakozás, de felnőttként jól tudjuk, hogy elengedhetetlen a mozgásfejlődésükhöz, idegrendszerük éréséhez, akár még a beszédkészséget is befolyásolhatják. A kreatív fejlesztő játékok arra motiválják gyermekünket, hogy megtanuljanak elmélyedni egy tevékenységben, használják kreativitásukat, fejlesszék a szem-kéz koordinációt, a logikát, a gondolkodást vagy épp a finommotorikát.

Nemcsak a gyerekeknek, a szülőknek is ugyanolyan fontos, hogy gyermeke megfelelően fejlődjön. Ebben a kategóriában rengeteg olyan terméket találsz, amivel fejlődik a kicsik nyelvi készsége, finommotorikus képessége, vizuális képessége, kreativitása, megismerhetik a betűket, számokat, formákat, színeket és közben még szórakozni is tudnak.

A készségfejlesztő játékok szerepe

A játék szeretete végig kíséri a gyermekkort, de igazából felnőtt korban sem marad el. Gondoljunk csak a felnőtt társasjátékokra, a házi Activity-kre, a barkóbára, vagy akár a csapatépítő sportnapokra. Az ember szeret vetélkedni, győzni, részt venni, vidáman tölteni a szabadidejét. Gyermekkorban a játékoknak ráadásul komoly fejlesztő szerepe is van, hiszen a különböző életkorokban más-más területünk van kibontakozóban.

Az egészen kicsiknek még fejlesztésre szorul az egyensúlyérzékük, a koordinációjuk, a finom mozgásaik, a szem-kéz összehangolása, a színek és formák megtanulása. Ezeken keresztül kell menniük ahhoz, hogy idegrendszerük megfelelően érjen be. Ezért is fontos a mozgás is, a kúszás, mászás, forgás a megfelelő életszakaszokban. Ha ezeken természetes módon hagyjuk a kicsiket “átesni”, akkor később sokkal kevesebb tanulási nehézséggel lesz dolguk.

Ehhez az érési folyamathoz adnak nagy segítséget a kreatív fejlesztő játékok, melyek sokféleképpen hatnak gyermekeinkre.

A készségfejlődés felnőtt korban már sokkal nehezebben megy végbe, de a szakértők szerint például sok nehézség (diszlexia, diszgráfia, figyelemzavar) javítható nagyobb korban is, ha az elmaradt mintázatokat újra játsszuk. Az olyan készségek és erények pedig, mint a figyelem a másikra, az empátia, a türelem, a csapatmunka még felnőtt korban is fejleszthető a játék által.

Készségfejlesztő játékok életkor szerint

Alapvetően minden játék lehet fejlesztő, hiszen szükséges hozzá kreativitás, képzelőerő, figyelem, memória, a logika, az érzékszerveink. Klasszikusan azonban készségfejlesztő játéknak számít a dominó, az építőjátékok, kirakók, rajzolós játékok, golyóvezetők, fűzős játékok, egyensúlyozós játékok, memóriakártyák vagy a logikai fajátékok.

Fejlesztő babajátékok

Az egészen piciknél az érzékelésen és észlelés fejlesztésen van a hangsúly. A nekik készült fejlesztő játékok ezért gyakran színesek, hangosak, felkeltik az érdeklődést, és nem árt nekik, ha a kicsi püföléssel reagál az impulzusra. A bébijátékok fontos kritériuma, hogy strapabíróak legyenek, puhák, semmiképp se okozhassanak kárt a gyerekben. Legalább ilyen fontos a biztonság: nem tartalmazhatnak egészségre káros alapanyagot, hiszen a kicsik mindent a szájukba vesznek, és apró, leváló részeik sem lehetnek. A nekik való játékok a fajátékok, fürdőjátékok, rágcsálható bébikönyvek, és a foglalkoztató szőnyegek is.

Készségfejlesztés 1-3 éveseknek

Bölcsis korban berobban a mozgásfejlődés, fejlődésnek indulhat a beszéd, felismerik a színeket, formákat, előtérbe kerül a finommotorika fejlődése, és az érzelmi intelligenciájukra is tudunk már hatni.

Ők már szeretik a babákat, plüssöket, felülnek a játékmotorra, felmásznak a bébi csúszdára, próbálgatják a forma rakosgatókat, a golyóvezetőket és a zsírkrétákkal is megkezdik az “alkotást”.

Óvodások fejlesztő játékai

A 3-5 éveseknek már kinyílik a világ. Beszélnek, kérdeznek, képesek logikusan gondolkodni, szeretik a meséket, rengeteget töltenek képzeletbeli világukban. Állandóan fejlesztés alatt áll a kreativitásuk, a képzelőerejük, odavannak a szerepjátékokért, jelmezekért, de a bábok által is színesen képezik le a megélt valóságukat. Ügyesen mozognak (vagy ezt fejleszthetjük), használják a sporteszközöket, labdákat, motorokat. Nagyon szeretnek építeni, alkotni, és ezek a tevékenységek fontosak is, hogy személyiségük megfelelően fejlődjön. Nagyon fontos, hogy ne digitálisan kössük le őket ebben a korban (csak mértékkel), mert az megakaszthatja a fejlődést.

Készségfejlesztő játékok iskolásoknak

Manapság egy iskolást már gyakran “késznek” érezzük, pedig bármennyire is előadják az önállót és felnőttet, valójában sok területen még fejleszthetők. Az érzelmi intelligencia, az empátia, a logika, a memória, és természetesen a mozgáskoordináció fejlődése is nagyban zajlik még náluk.

Őket már nehezebb lekötni, megszokták az erős impulzusokat, találkoznak az iskolában a technológiával, “túl vannak ingerelve”. Ha ügyesen manőverezünk, számukra kiváló fejlesztők a társasjátékok, az iskolai fejlesztők, a rajz és íráskészséget erősítő játékok, a kártyák, puzzle-k, kvízjátékok, de a felsőtagozatosok már imádják a különböző kísérleteket, tudományos játékokat is.