Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Tech Deck

A mini gördeszkázás kitűnő unaloműző társ, de stresszlevezető játéknak is tökéletes. Nagy előnye, hogy pici, könnyű, így bárhová magaddal viheted, és előkaphatod a zsebedből, ha egy kis szórakozásra vágysz. Nem szükséges hozzá semmi extra kiegészítő, a hagyományos gördeszkához hasonlóan elég egy kis kreativitás, és a környezeted máris egy ujj gördeszka parkká válik!

Az ujj gördeszka története

Az ujj gördeszka “felfedezését” pár kreatív gördeszkásnak köszönhetjük, akik a 80-as években népszerű gördeszkás kulcstartóval kezdtek el olyan trükköket csinálni, amiket a hagyományos gördeszkával. Az új gördeszkázási technika bevált, innentől kezdve futótűzként terjedt a deszkások körében a kulcstartós ujj gördeszka.
A kulcstartók egy idő után kinőtték a fingerboardosok igényeit, így a deszkások saját ujj gördeszka gyártásba kezdtek, ami a jelenlegi játékok prototípusai voltak.

Az első nagy népszerűség a fingerboard történetében a Transworld Skateboard Magazine-nak köszönhető. Az újság 1985-ben jelentetett meg egy cikket a deszkásoknak arról, hogy hogyan tudnak maguknak ujj gördeszkát készíteni.
Ehhez nem kellett más, csak 7 kártyalap, egy kis papírragasztó, smirgli a deszka tetejére, és kisautó kerekek tengellyel a guruláshoz. Az igazán profik függőnek még ceruza radírt is tettek.
A deszkások ezután papír ujj gördeszka gyártásba kezdtek, majd folyamatosan fejlesztették és tesztelték a mini deszkákat. A következő lépés a tökéletes ujj gördeszkához az otthon készített műanyag fingerboardok voltak, amik már elég közel álltak a jelenleg is kapható típusokhoz.

A nagy népszerűségnek örvendő kézzel készült mini deszkákra a játékpiac is felfigyelt, a boltokban elkezdtek megjelenni a gyári ujj gördeszkák.

Milyen ujj gördeszkát válasszak?

Az ujj gördeszkák két fajta méretben és anyagban kaphatóak, 96 milliméteres és 57 milliméteres változatban, műanyagból és fából. Mindegyik tökéletes másolata a valódi gördeszkáknak, ugyanúgy akár apró alkatrészeire is szét lehet szerelni.

Az alkatrészek a kerekek, a deszka lap, az anyacsavarok, a tapadókorongok, a matricákból és a riptape, de szoktak mellé adni mini csavarhúzót és mini csavarkulcsot is. A szerelgetéssel érdemes azonban óvatosnak lenni, nehogy elkopjanak a csavarok!

A műanyag változatok olcsók és könnyűek, a fa ujj gördeszka pedig kicsit drágább, de jobb minőségű. A műanyag fingerboardnál a lapok és a kerekek is műanyagból vannak. A jó tapadás miatt griptape bordázott felülettel rendelkeznek, és a legtöbb tökéletesen trükközik csapágy használata nélkül is.
A fa ujj gördeszkák már a prémium szinthez tartoznak. Ezt préselt falapokból állítják össze, használatuk kellemesebb, és a tapintásuk is jobb. A legjobb kerekek CNC csapágyakkal is rendelkeznek.

Extra játék élményt adhatnak azok a fingerboardok, amik még nincsenek összerakva, tehát csak az alkatrészek vannak a csomagban, így használat előtt nekünk kell összeszerelni az új ujj gördeszkánkat. Kezdőknek először az összeszerelt verzió ajánlott!

Az első ujj gördeszka vásárlóknak tökéletes a műanyag változat is, ezzel el tudják sajátítani az alap technikákat és trükköket, később pedig átválthatunk a drágább, fa gördeszkára is.

Márkák tekintetében is széles választék. A legnagyobb ujj gördeszka gyártó cég a Tech Deck, szuper minősége, designja és tartóssága miatt sok fingerboardos kedvenc márkája lett.

Hogyan lehet ujj gördeszkában fejlődni?

A válasz egyszerű, sok-sok gyakorlással. De van egy jó hír: a fingerboardban nincsenek különösebb szabályok, leszámítva, hogy csak két vagy három ujjunkat használjuk, a deszkát pedig ne fogjuk meg alulról.

Kezdj el egy sima felületen gyakorolni, próbálgatni, ráérezni az ujj gördeszka irányítására! Ha ez már jól megy, jöhetnek az olyan alap gyakorlatok, mint a 180 fokos elforgatás, majd kezdd el elsajátítani minden trükk alapját, az olliet.
Ha nem megy egyedül, esetleg bizonytalan vagy a pontos technikában, az interneten számos videót találsz, ahol profi fingerboardosok mutatják be a különböző trükköket, és azok elsajátítását.

Ha már megvannak az alapok, akkor itt az ideje nehezebb trükköket tanulni! Ezekhez különböző elemeket is tudsz használni, mint például a félcső.

A saját mini gördeszka parkodat rengeteg egyéb kiegészítővel bővítheted majd: negyedcső, háromnegyed cső, ugratók, kidobók, korlát, padok, asztalok, lépcső, szintek, tűzoltócsapok és falak is a segítségedre lehetnek a fejlődésben, gyakorlásban.

Milyen ujj gördeszkák és kiegészítők lelhetőek fel a Játék Hotel kínálatában?

A Játék Hotel kínálatában a minősége, a tartóssága és a designja miatt népszerűbb márka, a Tech Deck ujj gördeszkái kaphatóak. A termékek között vannak műanyag és fa fingerboardok is, mindkét anyagban számos design variáció kapható. Az ujj deszka gyűjtőknek 2, 4 és 6 db-os csomagok is vannak, a profik pedig még gördeszka pályák közül is választhatnak.