Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Barbie játékok

A Barbie baba a világ legismertebb és legnépszerűbb babáinak egyike, aki körül egész világot épített ki az őt birtokló Mattel cég. Barbie több, mint hatvan éve töretlen népszerűségnek örvend és manapság már mindenféle alkatban, bőrszínben, frizura változatban, ezernyi témával és kiegészítővel kapható. A Barbie birodalom megihlette a mesekönyv készítőket, készült belőle rajzfilmsorozat, egész estés film, popzenei dal, és Andy Warhol még festményt is készített róla. Barbie baba egy igazi ikon, aki nem hiányozhat a lányok szobáiból.

Barbie története

Ruth Handlernek, a Mattel alapítója (Elliot Handler) feleségének köszönheti a világ Barbie-t. Ruthnak és Elliotnak volt egy kislánya, Barbara, aki imádott babákkal játszani és öltöztetni azokat. Akkoriban még elég egyszerű dizájn jellemezte ezeket a játékokat.  Ruth fel is vetette játékgyáros férjének, hogy készítsenek olyan babát, ami jobban hasonlít az igazi emberekre, de az ötletét nem nagyon értette Elliot. Egyszer aztán Ruth a gyerekeivel Németországba utazott, ahol felfedeztek egy babát, Bild Lillit. Az öltöztethető női baba bár nem gyerekeknek készült, Ruth-ot azonnal megfogta és vett is belőle párat. Eggyel Barbara játszhatott, kettő pedig bekerült a Mattel fejlesztési csapatához. Végül megszületett a híres baba prototípusa, akinek teljes neve Barbara Millicent Robert. Keresztnevét természetesen az alapítók kislányáról kapta. Később kitalálták mellé az álompárt is, Ken Carsont. Barbie-t 1959. március 9-én mutatták be először, így ez az ő születésnapja.

Mindenki szeretne egy Barbie babát

Az első Barbie-t fekete-fehér fürdőruhában lehetett kapni, szőke és barna hajszínnel. Azóta rengeteget változott a mini díva, felsorolni is lehetetlen, hány féle hajtípusban, színben és sminkben lehet kapni, de már az alkata sem csak a tökéletesnek vélt első formában van jelen. Léteznek sportos Barbie-k, sellő Barbie-k, kaphatóak estélyi ruhával, menyasszonyi kivitelben, fitnesz Barbie-ként, és lehet hozzájuk bármilyen kisállatot vagy lakosztályt is rendelni. Van Barbie ló és Barbie konyha, ahogy kerekesszékes és duci Barbie is. 

Lépést tartva a fiatalsággal Barbie-nak vannak sztár változatai is, és már kimondott presztízst jelent, ha egy-egy ismert ember megjelenhet Barbie baba formátumban. A 30 cm-es baba maga mögé utasítja a leghíresebb modelleket is, számos divatmogul és divatház alkotott kollekciót kifejezetten a szőke szépségnek.

A Mattel mindig képes volt fejleszteni és megújítani a babát, a bájos vonásai azonban megmaradtak. A gyerekek imádják, mert manapság már mindannyian tudnak vele azonosulni, viszont látják önmagukat a baba képében, bármilyen sokfélék is legyenek. Természetesen Ken is számtalan formát öltött, tehát Barbie világa éppolyan sokszínű lett, mint a való élet. A Barbie-k lemodellezik az életet, a gyerekek pedig a játék és az öltöztetés öröme mellett megélhetik a saját szintjükön a körülöttük lévő világ eseményeit, újra alkothatják azt, hangot adhatnak véleményüknek a baba által. A Barbie tehát nem csupán egy öltöztetős játék és szimbólum, hanem egy eszköz, mellyel a kisebbek kifejezhetik önmagukat, fejleszthetik személyiségüket.