Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Játékfigurák

Minden gyermeknek van valamilyen játékfigurája. Legyen szó akár mesebeli/filmes alakokról (Bosszúállók, Harry Potter, Transformers, Pókember), lányos és fiús figurákról, állatokról és babákról itt szinte mindent megtalálsz. Építsd fel farmodat a farm állatokkal, vagy öltöztesd fel Barbie babádat, vagy ha ahhoz támad kedved, nyomj le egy állati menő kört a Tech Deck gördeszkáddal!

A játékfigurák előnyei

A játékoknak rengeteg pozitív hatása van fizikai, értelmi, társadalmi és érzelmi téren egyaránt, mert segítségükkel a gyerekek készségei és képességei az adott koruknak megfelelően tudnak fejlődni. Ha hiány van a szabad játékból, amikor a gyerek önmaga kreativitására, képzelőerejére van utalva és nem kap instrukciókat, akkor olyan komoly problémák jelentkezhetnek később, mint a szorongás, a figyelemzavar, tanulási nehézségek, magatartási- vagy beilleszkedési problémák.

Mai rohanó, ingerekkel túlkompenzált világunkban a gyerekek egyre kevesebbet játszanak szabadon, pedig a lehetőségek éppúgy adottak, mint a szülők vagy nagyszülők korában. Az anyagok ugyan változnak, de játékfigurák, babák, plüssök, kisautók ma is rendelkezésre állnak, ahogy lehetőség lenne fáramászni, bunkit építeni vagy épp bújócskázni is. A szülő felelőssége megtalálni az egyensúlyt a digitális játékok és a manuális, egyszerű vagy a készségfejlesztő megoldások között.

A játék ráadásul lehetőséget ad a fejlesztésen túl a családi kapcsolatrendszer erősödésére is. Az együtt töltött idő a szülővel, tesóval, nagyszülővel vagy a pajtásokkal felbecsülhetetlen. Ilyenkor teszünk szert egy sor olyan tulajdonságra és mintára, amikkel később, felnőtt életünk során boldogulni tudunk a társadalomban. A közös játék nem utolsó sorban nagyszerű élmény is kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

A játékfiguráknak számtalan típusa van, melyekkel könnyedén leképezhető a való világ is. Az állatfigurák a környezet és természet szeretetére, a gondoskodásra nevelnek. A mesehős játékfigurákkal megelevenedhet a korábban látott történet, akár másfajta befejezést is kaphat, vagy feloldásra kerülhet egy feszültséggel teli helyzet, amit pl. a gyerek teherként élt meg a mese nézésekor.

A hős figurák ott lehetnek elalváskor, vigyázva a kicsik álmát, de a műanyag játékfigurák a kádba is bevihetők és hatalmas, pancsolással egybekötött, habos kalandot kreálhatnak velük.

A játékfigurákkal minden gyerek szeret játszani, a színes darabok egyszerre hatnak a látásukra, tapintásukra, miközben az ő hangjukon szólalhatnak meg. A figurák formája, az anyag textúrája mind-mind hatnak az érzékszervekre. A lányok a baba figurákkal gyakorolhatják a női szerepeket, a gondoskodást, eljátszhatják az anyaságot, vagy ami épp foglalkoztatja őket. A fiúk a játékfigurákkal harcolhatnak, fitogtathatják erejüket, fejleszthetik logikai vagy stratégiai gondolkodásukat és persze mindkét nemnek fejlődik közben a szókincse, memóriája, kézügyessége és képzelőereje is.

Szabad játék játékfigurákkal

Ahogy fentebb volt róla szó, a felnőttek felelőssége, hogy a játék tudatosan és megfelelően töltse be a szerepét a gyerekek életében. Nem kell és nem is lehet a technológiai fejlődés útjába állni, de azt sem szabad elfelejteni, hogy az ember mindig is biológiai lény marad, a természet része, és az egészséges idegrendszerhez, mozgáshoz és beszédhez elengedhetetlen a játék, főleg a szabad játék.

Adjunk időt a gyereknek az unatkozásra! Ilyenkor születnek a legjobb és legkreatívabb ötletek. A sok játékfigura garantáltan megelevenedik majd 15 perc unatkozás után és később örömmel meséli el a csemete, hogy milyen új világot álmodott meg a dínók közt kalandozó hősöknek. Nincs hatásosabb, mint a saját motivációból indított szabad játék.

A tudatos játékkal és a szabad játék térnyerésével a gyerekek sokkal nyitottabbak, kiegyensúlyozottabbak lesznek. Engedjük, hogy a szabad levegőn kalandozzon, kiviheti a figurákat az erkélyre, a parkba, a pocsolya mellé vagy épp a kertbe. Számtalan tapasztalatot tudnak gyűjteni így az anyagokról, hatásokról, a környezetről, a saját korlátaikról.

A játszótérre kivitt játékfigura lehetőséget ad a kapcsolatteremtésre másokkal, fejleszti a kommunikációs készségeket, a megosztás örömét szemben az irigyléssel és birtoklással. Számtalan élményt szereznek, ha hagyjuk őket, és eközben érzelmi életük is gazdagodik.

A Játék Hotel kínálatában megannyi játéktípus közül válogathatunk, nemtől, életkortól vagy céltól függően. A készségfejlesztő játékok éppúgy rendelkezésre állnak, mint az itt tárgyalt ezerféle játékfigura, de fellelhetőek a plüssök, elektromos játékok, építőjátékok, jelmezek, puzzle-k és autócsodák is. Játszani jó és öröm, játsszunk együtt!