Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Műanyag járművek

Kék, piros, zöld vagy sárga, rendőrautó, konténeres autó, lószállító trailer, mentőautó, traktor, villamos, motor vagy éppen dömper: te milyen műanyag járművet keresel? A Játék Hotel tárházában biztosan parkol belőle néhány darab – de előre szólunk, hogy a választás nem lesz egyszerű!

Ha jobban belegondolnál, valószínűleg akkor sem jutna eszedbe egyetlen olyan gyerek sem, aki ne szeretne játszani – ez nem is meglepő, hiszen a játék az ember lételeme. Az egyik legközkedveltebb játékszerünk pedig kétségtelenül a játékautó. Ez már időszámításunk előtt is így volt, hiszen az ókori Görögország gyermekeinek is voltak kerekes játékaik, még ha nem is autóformájúak.

Legyen szó kisfiúkról vagy kislányokról, nemtől függetlenül mindannyian élvezik – és mi is élveztük – ahogy a különböző felületeken tologathatják a színes, guruló, izgalmas járgányokat. De mit is szeretnek benne ennyire?

Miért jók a játékautók?

Lehet, hogy a felnőttek nincsenek odáig a játékautókért, hiszen a széthagyott alkatrészekbe könnyű belelépni, ami valljuk be, nem kellemes élmény. Amikor viszont látjuk, hogy a kicsik mennyire szeretik ezeket, akkor könnyű megfeledkezni az apró bosszúságokról. És érdemes is! A játékkészítők ugyanis ma már úgy alakítják ki a legtöbb fa, fém és műanyag járművet, hogy azok színei és anyagai stimulálják a kicsik agyát. A játékautózással ráadásul a motorikus képességeik is fejleszthetők, de a különböző érzékszerveikből érkező hatások összehangolásában is a segítségükre van.

A kicsivel idősebb gyerekek esetében pedig a játékautózásra már úgy is tekinthetünk, mint egyfajta gyakorlásra: idővel ugyanis ők is autóvezetők lesznek. Így, a szimulációk által könnyen beleélhetik magukat olyan helyzetekbe, amelyek később akár az utakon is előfordulhatnak velük. Mindezek által pedig a képzelőerejükre is serkentő hatással van ez a játékforma. A pozitív hatásokat pedig tovább fokozza, ha a kicsi nem egyedül játszik, hanem társaságban, így ugyanis a szociális készségei is fejlődnek.

Fa, fém és műanyag járművek: mit válasszunk?

Az tehát már egyértelmű, hogy a játékautók kifejezetten hasznosak a gyerekek számára. Így már csak azt kell eldöntenünk, hogy milyen típusú kerekes játékot válasszunk nekik – egészen mások ugyanis a fém, a fa és a műanyag járművek. A fa egy remek alapanyag, hiszen környezetbarát (lebomló) és egy fajáték hangulata semmihez sem fogható. Különösen a kisebbeknek lehet jó választás, hiszen fából kevésbé lehet részletgazdag, „menő” autókat legyártani, ráadásul a súlyuk is nehezebb.

Ezzel szemben fémből szinte bármilyen jármű elkészíthető: a világ összes színét és formáját létre lehet hozni belőle. A súlyuk viszont ezeknek is nagyobb, mint például egy műanyag járműnek. Az esetleg éles szélek és kifejezetten kemény felületek miatt pedig inkább az idősebb gyerekeknek optimális választás.

Ezzel pedig el is érkeztünk a műanyag járművekhez, amelyek mind az egészen kicsi, mind az idősebb gyerekeknek alkalmasak. Ebből a sokszínű anyagból ugyanis szinte bármit – mind formában, mind színben, mind állagban – ki lehet hozni, amit csak megálmodnak a gyártók. Nagy előnye még, hogy könnyű, így a legkisebbek számára sem veszélyes – sőt, a pihekönnyű járműveket még az esti fürdéshez is magukkal vihetik, hiszen azok lebeghetnek a vízen. És hogy milyen kalandokat élhetnek még át a műanyag járművekkel? Soroljuk!

Irány a szabad!

Sajnos ma már a legtöbb kisgyerek arra van berendezkedve, hogy bent játsszon, esetleg kifejezetten a tévé-, tablet- vagy laptopképernyő előtt töltse a napjait. Ez persze a modern korszellem része, amin aligha tudunk változtatni – arra viszont igenis van ráhatásunk, hogy a mi gyerekünk hogyan tölti ezeket az értékes órákat. És itt jönnek képbe a fa, fém és műanyag járművek!

Ezekkel ugyanis nemcsak bent, hanem kint, a szabadban is számtalan módon lehet játszani. A kicsik építhetnek utakat, hidakat, megoldhatnak lehetetlennek tűnő helyzeteket, átugorhatnak akadályokat és még sorolhatnánk. Éppen ez a lényeg: hogy szárnyaljon a képzeletük! Mindezt ráadásul a friss levegőn tehetik meg, olyan élményeket gyűjtve, amelyeket bent, a négy fal között nem tudnának megtapasztalni. Az egészen új környezet ráadásul új készségeket is előhívhat és még a kreativitásra is pozitív hatással lehet.

Műanyag járművek a Játék Hotel kínálatában

A Játék Hotel tárházában rengeteg más játék mellett számtalan kerekes jármű is parkol, így a szülők minden gyereknek megtalálhatják a tökéletes kisautót – vagy éppen motort, traktort... Kezdjük a legkisebbekkel! Már egészen pici korban is el lehet kezdeni a guruló játékokra való nevelést, így a Játék Hotel kínálatában már bébiknek való autók is vannak. Ezek egészen egyszerűek, de a babáknak is teljesen biztonságosak.

Az 1 és 2 év közöttiek számára egészen nagy a kínálat: egymást követik a színesebbnél színesebb kisautók. Ezekhez biztonsági okokból kevés tartozék jár, ráadásul nagyméretűek is. Van köztük kombájn, aminek arcot rajzoltak, kifejezetten kislányoknak készített rózsaszín darab, sőt egy „igazi” tűzoltóautó is! Ezek között találunk több szettet is, amelyekben a pályákat a gyerekek maguk építhetik fel – ez pedig egy plusz kaland!

A 3 és 4 év közötti gyerekeknek ajánlott darabok között már találunk néhány egészen komoly szerkezetet is, legyen szó mentőautóról vagy éppen a gyerekek által imádott kukásautóról. Ha pedig a gyerkőc imádja a Mancs őrjáratot, akkor különösen érdemes szétnézni a kínálatban!

Ha a gyerekünk 5 és 7 év között van, akkor már egy kicsit jobban le kell nyűgöznünk – erre lehet tökéletes választás egy King Tiger katonai tank vagy éppen egy csillogó-villogó kamion! Az idősebbek – a 8 és 12 év közötti gyerekek – odáig lesznek a játékautótól, ami a Yamaha Buggy négykerekűje alapján készült! Ez ugyanis minden részletében szinte teljesen megegyezik a menő terepjárgánnyal. Ezzel lehet csak igazán megindulni a szabadtéri játék során!