Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü
Itt jársz: > Kezdőlap >

Gyereknap

Gyereknap Nálunk a Játék Hotelben minden nap gyereknap és így van ez a legtöbb családban is. Mégis, van egy olyan nap az évben, amikor a gyerekek kiemelt figyelmet kapnak. A világ számos országában ünneplik őket, a legelterjedtebb legenda szerint az első ünnepnapjukat Törökországban rendezték 1920. április 23-án.

Magyarországon azonban már a 20. század első évtizedében is tartottak gyereknapokat, sőt helyenként egy egész hetet is különböző településeken az Országos Gyermekvédő Liga kezdeményezésére, ez azonban még nem volt rendszeres. Bár a következő évtizedekben is sok helyen tartottak megemlékezéseket, végül hazánkban is az ENSZ közgyűlésének 1954-ben tett javaslata lett mérvadó. Ez alapján az országok maguk választották ki az időpontot, de legtöbb helyen hozzánk hasonlóan május-június környékén kerülnek fókuszba a jövő reménységei.

Mire hívja fel a figyelmet ez a nap? A korabeli ENSZ kezdeményezés a „a világ gyermekeinek testvériségét és a gyermekek jólétéért folytatott küzdelmet és törekvéseket igyekszik hirdetni”. Ez a nap szól a gyermekek jólétének előremozdításáról, melybe az anyagiakon túl beletartozik a megfelelő egészségügyi ellátás vagy a gyermekéhezés felszámolása. Mivel mindig az éppen aktuális fiatal generáció határozza meg a jövő társadalmát, fontos a mindenki számára elérhető oktatás. A családok közötti (esély)egyenlőség nem csak világszerte, de országon belül is problémát okoz, van bőven tennivaló. Sok helyen még mindig kizsákmányolják a gyerekeket, mivel olcsó munkaerőt jelentenek a piacon. A legfontosabb talán a gyerekjogok védelme és ennek egységesítése szerte a világon.

Mindezek komoly dolgok, de egy ilyen napon mindenkinek eszébe jut, hogy valamikor ő is volt gyerek és a remélhetően nosztalgikus, gondtalan gyerekkor emléke ösztönzőleg hat arra, hogy a következő generációk élete is egyre szebbé váljon a felnőttek odafigyelésével. Ha éppen nincs pandémia, ma is hagyománya van a gyereknapok megrendezésének síppal, dobbal, nádihegedűvel, vetélkedőkkel, játékokkal, melyeken szívesen vesznek részt a családok, belefeledkezve a kavalkádba, ahol mindenki egy kicsit maga is gyerekké válhat. 

Idén ez csendesebb, visszavonulós ünnep lesz, de attól még felejthetetlenné tehetjük családi körben is, csak a legkisebbekre és a kicsit nagyobbakra fókuszálva. Ha lélekben nem veszítjük el a bennünk rejlő gyermeket, az határozottan jót tesz a mentális és fizikális egészségünknek is. Otthon is süthetünk palacsintát, lángost, versenyezhetünk és játszhatunk együtt. Utóbbiakhoz érdemes bejelentkezni a Játék Hotelbe, kiválasztani a megfelelő kellékeket és hazavinni a mókához!