Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Fa vonat

Digitalizált világban élünk, olyan játékok vesznek körül bennünket, amelyekről 20 éve még álmodni sem mertünk. Csodálatos 3D háttér, bárhova vihető játék konzolok, okostelefonon is használható virtuális kalandok. És mégis, a mai napig népszerűek azok a játékok, melyek nagyszüleink korában is jelen voltak, a játékautók, favonatok, fa építőkockák.

A játékvonat szerepe a tanulásban

A legkisebbek szeretnek mindent kézbe (legkorábban szájba) venni, az érintésnek, a játék mozgatásának, összerakásának fontos szerepe van a tanulásban, a kicsiket körülvevő világ megismerésében. A játékvonat segíti a mozgáskoordináció fejlődését, a színek fokozzák az érdeklődést és a különböző szerelvények összekapcsolása, a vonattal történő szállítás folyamatosan új impulzusokkal tartja ébren a gyerekek érdeklődését.

Honnan ered a fiúk játékvonatok, kisautók, dömperek - szóval a fiúsnak titulált játékok iránti érdeklődése? Ezek a nemi szerepminták velünk születnek, vagy a nevelés során sajátítjuk el azokat? Nem kell válaszolnunk a kérdéseke, mindenképpen biztosra vehetjük, hogy a kreatív játékok hozzájárulnak gyermekünk fejlődéséhez.

A játékvonatról mindenkinek más jut az eszébe, az elektromos kisvasúttól a különböző korosztályoknak szánt modellekig elég nagy a választék. Ha csak az anyagát nézzük, akkor vásárolhatunk fa, fém és műanyag játékvonatot is, rengeteg kiegészítővel. Az egészen kicsiknek (1-8 éves kor) különösen ajánlott a fa játékok használata. Ebben a korban még kiemelten fontos, hogy természetes anyagokból készült játékokkal is megismerkedjenek a gyerekek.

A vonat mint játék

Minél kisebb egy gyermek, annál jobban vonzzák a nagy gépek, a hatalmas, mozgó és hangokat kiadó gépcsodák. Órákig képesek figyelni egy markolót munka közben, de imádnak utazni vonaton, buszon és a kamionok, daruk is kedveltek. A vonat különösen izgalmas, hiszen hatalmas, kötött pályán mozog, sok szerelvényt képes a mozdony elvontatni. A favonatra a gyerekek is sok apróságot rátehetnek, játszhatnak számtalan saját maguk által kitalált történeteket.

Sok kiegészítő teszi még érdekesebbé a játékvonatokat, hiszen pályaudvar, peron, sínpálya, alagút, sorompó, különböző szerelvények és mozdonyok változatossága gondoskodik arról, hogy a gyerkőc ne unja meg a játékot.

A vasúti pálya kiépítése és a szerelvény összeállítása nemcsak remek időtöltés és kikapcsolódás az alkotni vágyó gyermeknek, hanem fejleszti a készségeit, hozzájárul a szem-kéz koordináció összhangjának tökéletes kialakulásához. Számtalan lehetőséget nyújt a gyerekek kreativitásának kibontakoztatásához, segíti a logikus gondolkodást.

Kicsiknek a favonat

A fajátékok a legősibb ilyen típusú eszközök, hiszen a fém és a műanyag megjelenése sokkal későbbi. A fajátékoknál szorosabb a fizikai kapcsolat a játékkal, a gyermeknek folyamatosan tennie kell valami ahhoz, hogy a játék érdekes legyen, itt nem elegendő egy gombot megnyomni és játszik máris magától.

Hány éves kortól ajánlott a favonat használata? Ez fontos kérdés és mindenképpen a gyártó ajánlása a mérvadó, olvassuk el a használati utasítást! Általában elmondható, hogy 12 hónapos kor alatt nem ajánlott, nem is annyira tudna játszani favonattal a gyermek, e kor felett azonban már egyéni fejlettségtől függően mindenképpen hasznos és érdekes ajándék lehet egy favonat.

A fajátékok úgy vannak kitalálva, hogy húzni kell őket, egymásra rakni vagy össze kell kapcsolni. Ezek a látszólag egyszerű dolgok folyamatos gondolkodásra, következetes cselekvésre késztetik a kisgyerekeket. A fajátékokkal megismerik a fára jellemző tulajdonságokat, a fa érdességét, görcseit, keménységét, egyedi voltát.

A fajátékok nem tartalmaznak méreganyagokat. Természetes anyagokból készülnek és ezért biztonságosak a gyermekek számára, mivel natúr olajokat vagy nem toxikus festékanyagokat használnak a gyártók.

Ma már egyre fontosabb szempont az eszközeink környezeti terhelésének csökkentése. Igaz ez a játékokra is. A fajátékok elkészítéséhez fára, esetleg ragasztóra, csavarra és valamennyi festékre van szükség. Ez jóval kisebb környezeti terhelést jelent, mint a műanyag, és a fa pár év alatt lebomlik.

A fajátékokkal több generáció is tud játszani, tartósak, nem törnek el, jellemzően a használatuk is eléggé időtálló – egy kisvonat száz éve is és még sok évig érdekes lesz a kisgyerekek számára.

Számítógépes játékok vs. fajáték

Mennyire lehet a gyermekeinket elzárni ezektől a számítógépes játékoktól? Semennyire. Mennyire kell elzárni őket az online játékoktól? Csak módjával. Rengeteg vitát és sok érzelmet váltanak ki ezek a kérdések a szülőkből.

Vannak egyszerű biológiai okai is annak, hogy a túlzott, folyamatos monitor, tablet, bármilyen kijelző használata nem ajánlott, hiszen a szemünk nem erre lett kitalálva, a közelre nézés miatt a szemizmok állandó alkalmazkodási görcsben vannak, ami „melegágya” a rövidlátás kialakulásának. A biológiai fejlődés, az egészséges testi és lelki felépítés kialakulása már egészen pici korban is komoly szülői felügyelettel és tudatos, segítő részvétellel oldható csak meg.

A legkisebbek fejlődése nagyon erősen igényli, kötődik a szülő jelenlétéhez, részvételéhez. A nyelv elsajátítása, az alapvető ismeretek megszerzése nem megy másképpen csak a szülő segítségével. Ezért az esti mesemondás, a gyermek játékában való aktív részvétel nagyon fontos.

Fajátékok, fa vasút a Játék Hotel kínálatában

A Játék Hotel nagy hangsúlyt helyez a természetes alapanyagú játékok kínálatának bővítésére. Vannak fából készült kocka építők, párosító, memória játékok és sok készségfejlesztő, játszva tanító termékek is. A favonatok között található kissé lányosabb (színvilág, forma alapján) és kimondottan fiús változat is.

A Játék Hotel kínálatában megtalálható a Bigjigs fajátékok széles választéka. Az angol vállalkozás 1985 óta működik, Európa szerte ismertek. Fa termékeik megfelelnek a szigorú BS NE71 biztonsági szabványnak. Céljuk biztonságos és minőségi játékok gyártása kizárólag ellenőrzött gyártási körülmények között, és ellenőrzött gazdálkodásból származó alapanyagok felhasználásával.